Megbízhatóság a könyvelésben

A munkaszerződés és a tájékoztató melléklet kapcsolata

 

Előzőekben ismertettük, hogy melyek azok a kérdések, amelyeknek a munkaszerződésben és a tájékoztató mellékletben szerepelniük kell. Most arra vonatkozóan adunk tanácsot, hogy melyik kérdést hol rendezzük, mivel ennek komoly gyakorlati jelentősége lehet.

 

A munkaszerződés egy kétoldalú, míg a tájékoztató melléklet egyoldalú jognyilatkozat. A munkaszerződés a felek megállapodását rögzíti, míg a tájékoztató melléklet csupán a munkáltató akaratát.

 

Mit is jelent ez?

 

Azt, hogy a munkaszerződés „erősebb”, mint a tájékoztató melléklet. A tájékoztató mellékletben foglaltak a munkaszerződéssel nem lehetnek ellentétesek.

 

A munkaszerződés tartalmát pedig a felek csak közösen módosíthatják, míg a tájékoztató mellékletben foglaltakat a munkáltató saját hatáskörében megváltoztathatja.

 

Mindezek miatt, távolról sem mindegy, hogy egy kérdést melyikben szabályozunk. Ezt a továbbiakban, a gyakorlatban legnagyobb jelentőséggel bíró munkaköri leíráson mutatjuk be.

 

Korábban elmondtuk, hogy a munkakör megnevezése a munkaszerződés kötelező tartalmi eleme, míg a munkaköri leírás mind a munkaszerződésben, mind a tájékoztató mellékletben szerepelhet.

 

Ha a munkaszerződésben kizárólag a munkakört rögzítik, akkor a szerződés, az adott munkakörre jellemző általánosan elfogadott feladatokra jön létre. Később tájékoztathatja például a munkáltató arról a munkavállalót, hogy szerinte az éjjeli őr feladatát képezi a takarítás, attól még ez nem lesz érvényes. A munkavállaló a takarításra szóló utasítást jogszerűen megtagadhatja, és ebből adódóan, őt semmiféle joghátrány nem érheti. Ha viszont ő az utasítást teljesíti, és a feladatot elvégzi, akkor ráutaló magatartással elfogadta a szerződés ilyetén módosítását, minek következtében, később már nem hivatkozhat arra, hogy a takarítás nem része általában az éjjeli őrök feladatának.

 

Viszont, ha valaki a munkaszerződésbe foglalja a munkaköri leírást, és abban rögzíti, hogy ő olyan éjjeli őrrel kíván szerződni, aki őrködés közben az épület takarítását is elvégzi, a másik fél pedig a szerződést ily módon elfogadja, akkor ez a feladat a munkakör részét fogja képezni.

 

Tehát, ha szeretnénk az általánosan elfogadottól eltérő feladatot is belefoglalni a munkaköri leírásba, akkor ezt célszerű a munkaszerződésben és nem a tájékoztató mellékletben rögzíteni!

 

A másik irányból viszont, a munkaszerződésben foglaltakat sokkal nehezebb a munkáltatónak módosítani. Vagyis, ha a munkakörre jellemző általánosan elfogadott feladatokon belül szeretne valaki időszakonként módosítani, akkor szerencsésebb, ha a munkaköri leírás nem a munkaszerződés, hanem a tájékoztató melléklet részét képezi. Például ha a munkaszerződésben rögzítjük azt, hogy az éjjeli őrnek hányszor kell egy adott emeletet ellenőriznie, azzal a saját kezünket kötjük meg. Jobban járunk, ha erről csak egyoldalúan tájékoztatjuk őt, és ily módon később ezt módunkban áll megváltoztatni.  

 

Dencsi Tibor
Jogi szakokleveles közgazdász

Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Kedvelje Facebook oldalunkat!

Kedvelje/kövesse facebook oldalunkat, hogy Önhöz is eljussanak munkaügyi és pénzügyi tanácsaink!

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Balance logo
Minden jog fenntartva © 2022 Balance Kft.
1113
Budapest
Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136


FEL