Megbízhatóság a könyvelésben

Mire számíthat, ha elmarad a kötelező könyvvizsgálat?

A könyvvizsgálat lényeges része egy vállalkozás működésének, bizonyos cégeknél kötelező is. Ne feledkezzen meg erről érintettként, mert hátrányba kerül!

A könyvvizsgálat egyes cégekben biztosan nem maradhat el

Bizonyos vállalkozásoknak több kötelezettséggel is számolniuk kell ahhoz, hogy működésüket semmilyen külső tényező ne befolyásolja negatívan. Ilyen többek között a könyvvizsgálat is, amelyen keresztül a cégvezetők valós képet kaphatnak a működési eredményekről, pénzügyi helyzetről. Egyesek nem igazán tudják értékelni a kötelezettséget, pedig ennek alapján a könyvvizsgálat folyamata még segítséget is nyújt. Ezután könnyebb meghatározni a célokat is, hiszen a vállalkozó pontosan tisztában lesz azzal, hogy cége jelenleg hol tart, és annak mik az érzékeny pontjai.

A könyvvizsgálatra kötelezettek körét főleg a számviteli törvény határozza meg. Eszerint a vizsgálat nem maradhat el akkor, ha a vállalkozás átlépi az adott értékhatárt. A cég tevékenysége, formája is megszabhatják azt, hogy szükség van-e az ellenőrzés elvégzésére.

Nagyon fontos, hogy a cégvezetők időben tájékozódjanak arról, hogy vállalkozásuk formája, tevékenysége vagy bevétele megkövetelik-e a könyvvizsgálat lebonyolítását. Számos kényelmetlenséget el lehet kerülni ezáltal. Nem célszerű kockáztatni, ugyanis akik mégis megfeledkeznek erről, búcsút mondhatnak az üzleti világnak, ugyanis még a cég adószámát is megszüntethetik.

Minek alapján derülhet ki, hogy elmaradt a könyvvizsgálat?

Egyesek azt gondolnák, hogy nem derülne ki az, hogy elmaradt a könyvvizsgálat, azonban ennek mindenképp van nyoma, amiről tulajdonképpen bárki könnyedén tudomást szerezhet. A Céginformációs Szolgálatnál a beszámolók nyilvánosak, ennek alapján az adóhatóság és a cégbíróság is felkeresheti a vállalkozást emiatt, ha látják, hogy a cégvezetők nem tesznek eleget kötelezettségeiknek.

Ennek alapján az érintettek semmiképp nem kerülhetik el a könyvvizsgálatot. Ezen a területen nagyon sok korrekt, felkészült szakember dolgozik, akiknek az a céljuk, hogy munkájukkal, szakértelmükkel támogassák, segítség a cégeket. Nem kell tartani semmitől, hiszen, ha a vállalkozás minden szabályt betart, és odafigyel a pénzmozgásokra, kevés az esély a büntetésekre.

Mik a legfontosabb teendők, amikor elmarad a könyvvizsgálat?

Sajnos hiába bármilyen figyelmeztetés, előfordulhat, hogy mégsem történik meg a könyvvizsgálat. Ilyenkor a legfontosabb az, hogy az vállalkozó ennek pótlásán dolgozzon, és lehetőleg minél hamarabb lebonyolítható legyen a folyamata.

A közzétett beszámoló esetében nincs arra lehetőség, hogy azt javítani vagy teljesen cserélni lehessen. Passziválásra egyes szituációkban van ugyan lehetőség egy éven belül a közzétételtől nézve, viszont a könyvvizsgálat hiánya miatt a beszámoló passziválása nem kivitelezhető. A nyilvános beszámolóhoz nem adható hozzá csatolmány. Például a független könyvvizsgáló jelentés pótlására sincs lehetőség.

Ne feledkezzen meg a kötelezettségeiről, mert ezzel csak vállalkozását sodorja veszélybe! Budapesten a könyvvizsgálatért bátran keresheti irodánkat, a legtapasztaltabb szakemberek dolgoznak csapatunkban, akik precízek, pontosak, és a törvényi előírások szerint végzik munkájukat.

Honlapunkon bővebb információkat is találhat rólunk, szolgáltatásainkról. A könyvvizsgálat árakra sem lehet panasza, a megbízásokat korrekt díjakért cserébe vállaljuk.

Ha kérdezni szeretne, vagy személyes megbeszéléshez időpontot kérne, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Kedvelje Facebook oldalunkat!

Kedvelje/kövesse facebook oldalunkat, hogy Önhöz is eljussanak munkaügyi és pénzügyi tanácsaink!

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Balance logo
Minden jog fenntartva © 2022 Balance Kft.
1113
Budapest
Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136


FEL