Megbízhatóság a könyvelésben

Hogyan használhatja ki a könyvvizsgálat eredményét?

A könyvvizsgálat Budapesten időről időre sorra kerül, mint a kötelező tevékenységek egyike, de aki a lehetőséget is látja, profitálhat belőle!

Ha vállalkozást vezet, elképzelhető, hogy találkozott már a könyvvizsgálat fogalmával. Ez azt jelenti, hogy egy független szakember átnézi a vállalkozás könyvelését, és megállapítja, hogy a pénzügyi kimutatások hitelesek és megbízhatóak-e. A cél, hogy biztosítva legyen a vállalkozás jogi megfelelése és adózási helyzete, ez mégsem csupán egy kötelezettség, hanem egy lehetőség is.

A könyvvizsgálat segíthet a vállalkozás hatékonyságának, versenyképességének növelésében, ha él a szakember által javasoltakkal és követi szakmai tanácsait. A könyvvizsgáló rávilágíthat olyan hibákra és problémákra, amelyeket a könyvelő, esetleg Ön elkövetett. Mivel ezek nem csak pénzbe, hanem időbe, energiába, sőt, a hírnevébe is kerülhetnek, feltétlenül érdemes foglalkozni a kérdéssel.

De hogyan javíthatja a könyvelést a könyvvizsgálat eredményei alapján? Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ, ehhez azonban elsőként a dolog mélyére kell néznünk.

Mi lehet a problémák gyökere?

A könyvvizsgálat során a szakember ellenőrzi a vállalkozás könyvelési folyamatait és dokumentumait, és bizony felfedezhet olyasmit, ami nem felel meg a valóságnak. Ezek a hibák és problémák többféle okra vezethetők vissza, nézzünk ezek közül néhányat:

•           a számviteli szabályok, jogszabályok nem megfelelő ismerete vagy alkalmazása

•           a könyvelési rendszer hiányosságai vagy hibái

•           a belső kontrollrendszer gyengeségei vagy hiánya

•           a könyvelési bizonylatok hiányosságai, pontatlanságai, esetleg hamisítása

•           a könyvelési tételek elszámolásának időbeli vagy tartalmi tévedései

Ha ezek a problémák akkor derülnek ki, amikor a hatóságok ellenőrzést végeznek a vállalkozásánál, annak súlyos következményei lehetnek. A bírság bizonyos szempontból a jobbik eset, szélsőséges esetben akár büntetőeljárásokra is sor kerülhet. Ezzel szemben akkor, ha a könyvvizsgálat derít fényt a problémákra, minden időben orvosolható és nem kell következményektől tartani.

Hogyan lehet javítani a helyzetet?

Elsőként tanulmányozza figyelmesen a könyvvizsgáló által kiadott jelentéseket, különösen azokat, amelyek hibákat, problémákat tartalmaznak. Ezek összefoglalják a könyvvizsgálat eredményeit, következtetéseit és a szakember javaslatait, vagyis mindent, ami a cselekvéshez kell.

 

Ezen felül célszerű átbeszélni a szakemberrel is a jelentésekben foglaltakat, és kikérni a véleményét. Fontos, hogy minden részletében megismerje és megértse a könyvvizsgáló szakmai, etikai állásfoglalását, hiszen csak így fogja tudni pontosan követni a javításra irányuló javaslatokat.

Ha az alapok megvannak, a következő lépés, hogy kidolgoz egy cselekvési tervet a hibák és problémák orvoslására, meghatározza a felelősöket és kitűzi a határidőket. Alaposan meg kell tervezni, hogy milyen lépéseket fog tenni a könyvelés javítására és milyen eredményeket vár el.

Az okosan kidolgozott terv segíthet a könyvelés rendbetételében és a jövőbeli problémák megelőzésében. Ám természetesen végre is kell hajtani a cselekvési tervben meghatározott lépéseket, nyomonkövetve annak hatásait és mérlegelve hatékonyságát.

Végül tanácsos beszámolni az érdekelt feleknek a végrehajtott intézkedésekről, valamint az elért eredményekről. Mindez segít a szakemberekkel való jó kapcsolat fenntartásában, valamint a könyvvizsgálat lezárásában.

Ha érdekelné egy profi könyvvizsgáló Budapesten, nálunk jó helyen jár, hiszen cégünk a Magyar Könyvvizsgálói Kamara tagjaként csupa szakmailag elkötelezett szakemberrel várja. Forduljon hozzánk bizalommal és egyeztessük a részleteket!

Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Kedvelje Facebook oldalunkat!

Kedvelje/kövesse facebook oldalunkat, hogy Önhöz is eljussanak munkaügyi és pénzügyi tanácsaink!

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Cégadatok

Balance Kft

Bejegyezve 1990-ben
Cj.szám: 01-09-068180
Adószám: 10377064-2-43 

1113 Bp, Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136
203-4405, 209-5568, 209-6448
balance@balancekft.hu

Ajánlatkérés

Lépjen könyvelőirodánkkal kapcsolatba közvetlenül az alábbi gombra kattintva, vagy fenti elérhetőségeinken!

Ügyfélkapu
Balance logo
Minden jog fenntartva © 2022 Balance Kft.
1113
Budapest
Bocskai út 77-79. B ép. 1 em. 136


FEL